Acceptatie en Commitment Therapie: Voeding is Gedrag!

Bij Pabis Health werken we graag met ACT: Acceptatie en Commitment Therapie. Deze gedragstherapie kan helpen bij gewichtsverlies of – beheersing door mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit en een gezonde leefstijl. ACT helpt op de volgende manieren:

  1. Bewustwording en mindfulness vergroten om zo bewust te worden van o.a. eetgedrag, honger- en verzadigingssignalen en emotie-eten. Door bewustwording kun je je gedrag leren aanpassen.
  2. Acceptatie van gedachten en gevoelens: ACT leert je om gedachten en gevoelens met betrekking tot eten te accepteren en niet te veroordelen. Het gaat dieetdenken tegen. Dit kan helpen bij het verminderen van de strijd met negatieve emoties rondom eten die vaak leiden tot overeten of eetbuien.
  3. Waarden benoemen en doelen stellen: Wat zijn jouw persoonlijke waarden en langetermijndoelstellingen? Door te begrijpen wat voor jou echt belangrijk is, ben je gemotiveerder om gezonde veranderingen aan te brengen in je lifestyle.
  4. Toegewijde actie: ACT helpt je om die dingen te doen die in lijn zijn met jouw waarden en doelen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende rust.
  5. Zelfcompassie: ACT kan je leren vriendelijk te zijn tegen je zelf, ook bij tijdelijke terugval. Dit kan je helpen gemotiveerd te blijven en niet ontmoedigd te raken bij tegenvallende resultaten.
  6. Afstand nemen van je gedachten: jij bent niet je gedachten. ACT helpt je om dit in te zien en daardoor te leren dat gedachten niet per se de waarheid weerspiegelen en dat je kunt kiezen hoe je reageert op die gedachten.
  7. Gedragsverandering: ACT helpt je bij het plannen en implementeren van concrete gedragsveranderingen, zoals gezonder eten, meer bewegen en genoeg ontspanning. En het helpt ook om met obstakels en eventuele terugval om te gaan.

ACT is dus geen dieet, maar het kan helpen bij het ontwikkelen van een positieve relatie met voeding en blijvende gedragsverandering, waardoor je ook blijvend op een gezond gewicht kunt komen. Wil je meer weten over ACT en wat deze aanpak voor jou kan betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak. 

Maak direct een vrijblijvende afspraak!