Maag- en darmklachten, Prikkelbare Darm Syndroom en FODMAP

Wanneer je rondloopt met maag- of darmklachten kan dat erg vervelend zijn en jouw dagelijks leven beïnvloeden. Bij Pabis Health gaan we graag op zoek naar de oorzaak van jouw klachten, om zo een gericht en effectief voedingsplan te maken.

Er zijn veel mogelijke oorzaken in de voeding en het is niet altijd makkelijk om de precieze oorzaak te vinden. Hierdoor worden vaak (te veel) voedingsproducten gemeden met als gevolg een tekort aan voedingsstoffen. Onze diëtisten nemen uitgebreid de klachten met jou door en letten er goed op dat het voedingspatroon volledig blijft en er geen tekorten ontstaan. Daarnaast besteden we aandacht aan een haalbaar plan voor het volgen van het voedingsadvies op de langere termijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het FODMAP-beperkt dieet
Bij PDS (ook wel Irritable Bowel Syndrome; IBS) is het FODMAP-beperkte dieet een zeer effectieve behandeling. FODMAP is een afkorting voor een groep koolhydraten, namelijk Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Deze koolhydraten worden slecht verteerd in de darmen en trekken water aan, met als gevolg klachten als diarree, pijn of een opgeblazen gevoel (PDS).

Tijdens het FODMAP-beperkt dieet worden deze koolhydraatgroepen gedurende 2 tot 4 weken vermeden. Indien er sprake is van PDS, verdwijnen de klachten. Na deze periode worden de koolhydraatgroepen één voor één weer toegevoegd aan het voedingspatroon, om te ervaren welke koolhydraatgroep(en) klachten veroorzaken. Dit proces wordt ook wel provocatie genoemd. Wanneer duidelijk is welke FODMAP’s de oorzaak zijn van jouw klachten, maken we een persoonlijk voedingsadvies op basis van deze bevindingen.

Het uitvoeren van het FODMAP-beperkte dieet wordt vaak intensief bevonden, omdat er veel producten binnen de FODMAP koolhydraatgroepen vallen. Daarom maken de diëtisten van Pabis Health het traject voor jou zo eenvoudig mogelijk, door goed mee te denken met jouw situatie en een advies op maat te maken. 

Maak direct een vrijblijvende afspraak!