Diabetes type 1 en type 2

Het vinden van een juist voedingspatroon bij diabetes type 1 of type 2 kan een grote uitdaging zijn. Toch is een gezond voedingspatroon essentieel om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Maar wat is diabetes nou eigenlijk precies?

 

Diabetes mellitus, ook wel diabetes of suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een verhoogd bloedsuikergehalte.

Diabetes type 1:

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed in de lichaamscellen te krijgen, waar het als energiebron wordt gebruikt. Mensen met diabetes type 1 moeten dagelijks insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken om hun bloedsuikerspiegel te reguleren.

Diabetes type 2:

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline en/of maakt het niet genoeg insuline aan. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Diabetes type 2 wordt vaak geassocieerd met overgewicht, een ongezond voedingspatroon en gebrek aan lichaamsbeweging. Het kan worden behandeld met medicatie, voeding en leefstijlaanpassingen.

Beide vormen van diabetes kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze niet goed worden behandeld en gecontroleerd. Het beheersen van de bloedsuikerspiegel door middel van een gezonde levensstijl, medicatie en regelmatige controle is essentieel voor het voorkomen van complicaties.

 

Onze deskundige diëtisten bieden persoonlijk voedingsadvies en begeleiding op maat voor mensen met diabetes type 1 en type 2. We helpen je bij het samenstellen van een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon dat rekening houdt met je bloedsuikerspiegel, medicatiegebruik, levensstijl en persoonlijke voorkeuren.

Of je nu net de diagnose hebt gekregen of al langer met diabetes leeft, onze diëtisten staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes, het begrijpen van voedsellabels, het omgaan met schommelingen in je bloedsuikerspiegel en het bereiken van een optimale gezondheid.

Wil je meer informatie over voeding bij diabetes? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Maak direct een vrijblijvende afspraak!