Peil jouw verzadigingsgevoel met de hongerschaal

Is het voor jou weleens lastig om het hongergevoel te peilen? Heb je soms zoveel honger dat je geïrriteerd raakt? En eet je dan tot je zo vol zit, dat je je er oncomfortabel bij voelt? Je bent niet de enige! Het herkennen van het type honger dat je ervaart kan soms lastig zijn. Tussen het gevoel van honger en vol zitten, bestaan nog veel andere vormen van verzadiging en eetlust. Met onderstaande tips kan je een begin maken in de bewustwording van jou honger-/verzadigings-gevoel.
 
1. Eet voordat je honger ervaart
Wanneer je honger hebt, ben je eigenlijk al te laat met eten. Kies voor een eetmoment 2,5 a 3 uur na jouw vorige eetmoment. Zo kan je tijdens dit eetmoment mate houden en rustig eten. Wacht je tot je honger hebt? Dan is de kans groot dat je te snel en een te grote portie eet, waarna je je oncomfortabel vol kan voelen.
 
2. Kies voor verzadigende voeding
Door verzadigende voeding te kiezen houd je jouw bloedsuiker én energie niveau stabieler. Hierdoor ervaar je minder snel weer een hongergevoel na een eetmoment. Verzadigende voeding bestaat uit voldoende vezels en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een volkoren boterham met kipfilet, of twee mandarijnen met een handje noten.
 
3. Eet bewust en met aandacht
Wanneer we eten zonder aandacht, bijvoorbeeld voor de televisie of achter het bureau op werk, raakt ons lichaam minder verzadigd. Hierdoor heeft het lichaam niet goed door dat er voldoende gegeten is en zal je sneller weer een behoefte aan eten ervaren. Eet daarom bewust en met aandacht. Zo kan je de 2,5 a 3 uur tot het volgende eetmoment met een verzadigd gevoel overbruggen.
 
Op de hongerschaal kan je goed zien in welke mate jij honger of verzadiging ervaart. Bevind jij je vaak in een oranje of rood vlakje? Dan is het zinvol om te achterhalen waar jouw gevoel van honger en verzadiging vandaan komt. De beschreven oefening onder de hongerschaal kan jou hierbij helpen en inzicht geven in jouw eetgedrag en hongergevoel. Door hoofdmaaltijden klein te houden en tussen de hoofdmaaltijden een tussendoortje te eten, kan je ervoor zorgen dat jouw verzadigingsgevoel op een 6 uitkomt.
 
Wil je meer grip op jouw hongergevoel en eetgedrag? Wij helpen jou graag!

Oefening met de Hongerschaal

Waar op de hongerschaal bevind jij je op dit moment? Hoe ben je op dit punt van de schaal terecht gekomen? Denk hierbij aan wat en hoe je hebt gegeten, maar ook aan andere onderdelen van de leefstijl zoals beweging en stress.

Welke factoren hebben jouw hongergevoel beïnvloed en, wanneer je niet tevreden bent over jouw plaats op de hongerschaal, zou je de volgende keer andere keuzes kunnen maken?