Voeding tijdens zwangerschap

voeding tijdens zwangerschapHoe belangrijk is voeding tijdens zwangerschap? We krijgen allemaal de voedingsadviezen mee over Vitamine D en Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap. Is het niet van jou persoonlijke dietist dan wel vanuit de verloskundige praktijk.

Maar wat nog veel over het hoofd wordt gezien is Jodium tijdens zwangerschap. Alert zijn op jodium in de voeding is zeker aan te raden wanneer je geen of weinig brood consumeert over de dag.

Uit onderzoek is gebleken dat er minder hersenontwikkeling is bij een jodiumtekort tijdens de zwangerschap.

Wereldwijd bestaat bij ongeveer 1,88 miljard mensen een deficiëntie aan jodium en vooral zwangere vrouwen worden beschouwd als een risicogroep. Er zijn duidelijke verbanden vastgesteld tussen een jodiumtekort en een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties, maar er zijn ook effecten op de neurologische ontwikkeling van de kinderen. In een studie onder 48.297 moeder-kindparen uit Noorwegen werden deze gevolgen voor het nageslacht in kaart gebracht.

Lees verder: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3557

Referentie(s)

Abel MH, Caspersen IH, Meltzer HM, Haugen M, Brandlistuen RE, Aase H, Alexander J, Torheim LE, Brantsæter AL. Suboptimal Maternal Iodine Intake Is Associated with Impaired Child Neurodevelopment at 3 Years of Age in the Norwegian Mother and Child Cohort Study. J Nutr. 2017 Jul;147(7):1314-1324.

 

Tagged , , , , , ,