Artikel GLI: Gezonde gewoontes zijn niet moeilijk

[HOUTEN] Het meest populaire voornemen is ieder jaar weer gezonder leven en afvallen. Meestal verzanden de plannen al na twee of drie weken. Hoe dat komt? We willen te veel in één keer en stellen te hoge eisen aan onszelf. Wat wel werkt is het stapsgewijs invoeren van nieuwe gewoonten. Kleine stappen geven een langdurig resultaat. Dat is de reden waarom de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) zo succesvol is.
Het GLI is een traject voor mensen met overgewicht of obesitas. Het is niet gericht op sec gewichtsverlies, maar op hoe je een gezonde leefstijl kunt krijgen en behouden. Het traject duurt twee jaar en je krijgt professionele begeleiding van een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut.
[PRIORITEITEN] Ilona Pabis is leefstijlcoach en diëtist en in Houten betrokken bij het GLI. ,,Ieder traject is maatwerk”, vertelt Ilona. ,,Tijdens de uitgebreide intake bepalen we samen de prioriteiten. Voor de één heeft dat te maken met beter slapen, het verminderen van stress, gezonder eten of meer bewegen. Dat is heel persoonlijk en toegespitst op jouw situatie.” Je ontvangt een individueel voedings- en beweegplan. Minimaal één keer per maand is er een contactmoment.
De resultaten van het traject variëren per persoon. De één wil een aantal kilo’s kwijt, de ander wil zich fitter voelen en weer een ander wil bijvoorbeeld medicatie verminderen. De eerste groepen zijn aan het afronden en de resultaten zijn veelbelovend.
Stukje bij beetje ga je aan de slag met nieuwe gewoonten. ,,Door steeds kleine aanpassingen te doen, wordt je nieuwe leefstijl geen opgave. Eet je bijvoorbeeld niet dagelijks fruit, dan kan het dagelijks invoeren van een fruitmoment een eerste stap zijn. Op het moment dat dit een gewoonte is geworden, kijken we naar een volgende stap”, vertelt Ilona. ,,We kijken naar wat bij jou past. Wat betekent gezonde voeding voor jou en hoe past dit in je dagelijks leven. Gezonde voeding hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.”
[GEDRAGSVERANDERING] Denise Buitendijk (39) is één van de deelnemers aan het GLI traject. September 2021 is ze gestart. Voor haar opleiding verpleegkunde deed ze onderzoek naar leefstijl in Houten en kwam ze GLI tegen. ,,Ik struggle al jaren met mijn gewicht en heb alles geprobeerd. Ik merkte dat ik voldoende kennis over eten heb, maar dat de kracht zit in het toepassen daarvan in je dagelijks leven. Het gaat uiteindelijk om gedragsverandering. Dat het traject twee jaar duurt, gaf me daarom vertrouwen.”
Na haar aanmelding volgde de uitgebreide intake. ,,Ik heb een eetdagboek bijgehouden. Op basis daarvan ben ik samen met Ilona gaan kijken wat beter kan. De veranderingen zijn minimaal, maar wel effectief. Het is bovendien makkelijk toe te passen en vol te houden. Eet je bijvoorbeeld graag boterhammen bij je ontbijt, dan kun je dat blijven doen. Misschien met ander beleg of een andere aanpassing.”
Net als veel anderen met overgewicht had Denise van alles geprobeerd. ,,Diëten werken averechts bij mij op den duur. Ik merkte dat ik mezelf continu aan het bekritiseren was als ik iets ‘slechts’ had gegeten. Of dat ik de hele dag zo min mogelijk at om ’s avonds een stuk chocolade te eten. Dan bleef ik binnen mijn calorieën, maar gezond is anders. Nu leer ik voedzaam eten.”
[FYSIOTHERAPIE] Beweging is een onderdeel van een gezonde lijfstijl. Heb je last van blessures? Dan is dat geen probleem. Een fysiotherapeut van FysioVandaag kijkt samen met jou naar wat wel mogelijk is. Heb je bijvoorbeeld last van je enkel en kun je daarom niet wandelen, wellicht is een stukje fietsen of zwemmen een optie. Het traject is doelgericht en staat stil bij kleine successen. ,,Terugval is normaal”, vult Ilona aan. ,,Dan is het de kunst om weer op te pakken waar je gebleven bent. Je krijgt van ons de mentale ondersteuning om dat te kunnen.”
Voor Denise betekende het meer bewegen een abonnement op de sportschool. Twee tot drie keer per week is ze daar te vinden. Daarnaast zet ze minimaal 10.000 stappen per dag. ,,Ik merk dat ik energie krijg van het bewegen. Ik voel me daardoor fitter en het helpt me gezondere keuzes te maken.”
De buurtsportcoaches van Sportpunt Houten ondersteunen deelnemers die willen doorstromen naar het reguliere sportaanbod binnen de gemeente Houten. Robin Bergmans is als buurtsportcoach vanaf het begin van het GLI-traject betrokken bij de deelnemers. ,,Er is in Houten veel sportaanbod. Je kunt vaak laagdrempelig instromen, zodat je in je eigen tempo en blessurevrij kunt sporten. Ik ben voor de deelnemers hun aanspreekpunt daarin. Ik ben bereikbaar voor alle vragen over sport en bewegen en heb een adviserende rol. Soms ga ik met de deelnemers mee kijken wat er te doen is en wat het beste bij hen past.” Sportpunt Houten wil dit voorjaar starten met een eigen sportgroep voor deelnemers aan het GLI traject.
[GROEPSBIJEENKOMSTEN] Het traject bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. ,,Je staat er niet alleen voor. Het leuke aan een groep is de onderlinge dynamiek. We hebben allemaal hetzelfde doel. Je kunt elkaar motiveren en stimuleren. Wandelmaatjes worden gevonden en vriendschappen gesloten binnen de groepen.”
Denise is al wat kilo’s kwijt. Haar vetmassa wordt minder en spiermassa groeit. ,,In centimeters is het al zo’n verschil”, vult ze aan. ,,De weegschaal doet er minder toe, want het gaat over hoe ik me voel. Ik merk een enorm verschil. In het GLI traject komen meerdere aspecten aan bod. Ik sliep bijvoorbeeld slecht en dat gaat nu goed. Mentaal gezien voel ik me stukken beter. Ik heb geleerd mijn successen te vieren en lief te zijn voor mezelf. Dat is me zoveel waard.”
Het GLI-programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Een doorverwijzing van de huisarts of praktijkondersteuner is nodig om aan te melden. Meer informatie vind je op zorginhouten.nl/gecombineerde-leefstijl-interventie/ of mail naar healthy@houten.nl

https://www.houtensnieuws.nl/lokaal/zorg/791567/gecombineerde-leefstijlinterventie-gezonde-gewoontes-zijn-niet-